Εργαστήριο 6

Η επικοινωνία της Επιστήμης σε δύσκολους καιρούς

Ημερομηνία: 21 Δεκεμβρίου 2022, 16:00-17:00 EET (διαδικτυακά)
Φιλοξενούμενοι ομιλητές:
Δρ Θανάσης Χατζηλάκος, Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, όπου ασχολείται με την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Προηγουμένως δίδαξε Πληροφορική και Εκπαιδευτική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Θεσσαλίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Με ζητήματα παραπληροφόρησης ασχολήθηκε στα έργα «Αντισώματα στην Παραπληροφόρηση» και CyberSafety iii.
Δρ Δήμητρα Μηλιώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, και Κοσμητόρισσα της Σχολής Eπικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Δρ Πασχαλία (Λία) Σπυρίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Επικοινωνίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Δρ Ελένη Α. Κύζα, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνία και Σπουδών Διαδικτύου και Συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας “Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση” στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Εκπαιδευτικός ψηφιακής δημοσιογραφίας: Χριστιάνα Βάρδα, Ερευνητική Συνεργάτιδα και Διδακτορική Φοιτήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής COP27 τόνισε την επείγουσα ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, αλλά μια ουσιαστική αλλαγή προς τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος απαιτεί μια νέα οικονομική τάξη, η οποία τελικά θα έχει και κοινωνικό αντίκτυπο. Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε καθορίζονται από την αβεβαιότητα και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για παραπληροφόρηση την οποία μπορεί να πιστέψουν οι πολίτες ενώ προσπαθούν να κατανοήσουν πώς αυτές οι πολιτικές αποφάσεις τους επηρεάζουν. Η συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια κατανόηση της επιστήμης, ειδικά σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η κλιματική κρίση, αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη και οι δημοσιογράφοι έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε αυτό.

Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο συνδεδεμένες παρουσιάσεις που αφορούν της προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και το κοινό σήμερα: την αποτελεσματική επικοινωνία της επιστήμης και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Ο Δρ Χατζηλάκος ανέφερε πώς οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν, να αυξήσουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κοινού σε θέματα που αφορούν το κλίμα μέσω της αποτελεσματικής επικοινωνίας της επιστήμης. Η Δρ Μηλιώνη και η Δρ Σπυρίδου παρουσίασαν το εγχειρίδιο της UNESCO για δημοσιογράφους, με τίτλο «Δημοσιογραφία, Ψεύτικες Ειδήσεις και Παραπληροφόρηση», το οποίο έχουν επιμεληθεί στα ελληνικά. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με μια παρουσίαση από την Δρ Ελένη Κύζα και την Χριστιάνα Βάρδα σχετικά με την πειστική επικοινωνία όταν αφορά θέματα επιστήμης που παρουσιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάσει μελέτης που έχει διεξαχθεί με 242 συμμετέχοντες από την Κύπρο.