Ο Δρ Νικόλας Διέτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει εκπαιδευτεί ως νευροφαρμακολόγος στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth (H.B.), στο Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent (H.B.) και στο Πανεπιστήμιο του Leicester (H.B.). Έχει εργαστεί ως Λέκτορας Φαρμακολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας (Αυστραλία) και έχει σημαντική εμπειρία στον κλάδο της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Έλαβε τρία βραβεία διδασκαλίας για εξαιρετική συμβολή στη διδασκαλία, συμπεριλαμβανομένου ενός για την εφαρμογή κάποιων τεχνικών απλούστευσης πολύπλοκων επιστημονικών θεμάτων για την προώθηση της κατανόησης. Στην αρχή της πανδημίας εφάρμοσε αυτές τις τεχνικές στην επικοινωνία της επιστήμης για να αποτρέψει/απομυθοποιήσει την επιστημονική παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση. Έχει δώσει πολλές δημόσιες ομιλίες ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διάφορες εκδηλώσεις & σεμινάρια οργανισμών ή σωματείων, για φάρμακα και εμβόλια. Έχει φιλοξενηθεί ως καλεσμένος από πολλούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε Κύπρο και Ελλάδα. Έχει συγγράψει την στήλη εβδομαδιαίας εφημερίδας με τίτλο «Η επιστήμη στο πλευρό των πολιτών», ενώ το επιστημονικό του σχόλιο έχει παρουσιαστεί σε άρθρο του Wall Street Journal.

O Δρ Κώστας Χριστοφή είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και έχει διορισμό ως Επίκουρος Αναπληρωτής Καθηγητής Εργασιακής και Περιβαλλοντικής Υγείας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health. Η ερευνητική του ομάδα έχει διερευνήσει θέματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, και το κάπνισμα και υγεία. Σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, η ομάδα του ξεκίνησε μια επιδημιολογική έρευνα για την υγεία νεαρών Κυπρίων ανδρών που υπηρετούν στις Κυπριακές ένοπλες δυνάμεις. Η ερευνητική ομάδα του Δρ Χριστοφή έχει επίσης συμμετάσχει σε αρκετές μελέτες σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος και τους καθοριστικούς παράγοντες στην Κύπρο. Πιο πρόσφατα, σε μια συνεργασία που περιλαμβάνει το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Διαβήτη Dasman στο Κουβέιτ, η ομάδα του Δρ Χριστοφή συνέβαλε στην συλλογή και ανάλυση δεδομένων από μια μεγάλη μελέτη εγκυμοσύνης-γέννας που αποσκοπεί στην εξέταση της επίδρασης της ενδομήτριας και της πρώιμης ζωής περιβαλλοντικής έκθεσης στην επακόλουθη ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως το διαβήτη. Οι σπουδές του στο προπτυχιακό επίπεδο χρηματοδοτήθηκαν από υποτροφία CASP (Cyprus America Scholarship Program) μέσω του Fulbright Commission.

Η Μυρτάνη Πιερή σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι κάτοχος διδακτορικού στην Μοριακή Βιολογία και Γενετική από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το 2014 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας όπου διδάσκει Ανθρώπινη Φυσιολογία. Συνάμα, την ενδιαφέρει η επικοινωνία και εκλαΐκευση της επιστήμης καθώς και η προώθηση της επιστημονικής σκέψης. Το 2011 κέρδισε τον παγκόσμιο διαγωνισμό Επικοινωνίας της Επιστήμης «Famelab». Είναι συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “SciCo-Cyprus (από το Science Communication), με στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων.

Ο Δρ. Μακρής είναι αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας και επιβλέπει το εργαστήριο Νερό και Υγεία στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε ως εξωτερικός καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας, στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ΗΠΑ (2009-2015). Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Μακρή στοχεύει στη μείωση κινδύνου υγείας για σειρά περιβαλλοντικών ρύπων που βρίσκονται στο πόσιμο νερό αλλά ταυτόχρονα και σε άλλα περιβαλλοντικά μέσα. Προς αυτόν το σκοπό, η ομάδα του εφαρμόζει βελτιωμένα πρωτόκολλα αξιολόγησης του ανθρώπινου εκθεσιώματος, συμμετέχοντας σε πληθυσμιακές μελέτες στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Κουβέιτ, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Το εργαστήριό του είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα όργανα αξίας> 0,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία δικών του δεδομένων βιοδεικτών και μεταβολισμού. Από το 2009, έχει λάβει εξωτερική χρηματοδότηση ύψους> 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, το Κυπριακό ΙΠΕ, το δίκτυο BBMBI-LPC στην ΕΕ και το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Έχει εκπονήσει πάνω από 85 άρθρα περιοδικών και 40 αναφορές συνεδρίων. Ήταν ένας από τους δύο ερευνητές που διενήργησαν την έρευνα για το σύμπλεγμα καρκίνου του εγκεφάλου γύρω από το εργοστάσιο Astrasol στην Κύπρο. Ο κ. Μακρής προσκλήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Υγείας του Κυπριακού Κοινοβουλίου να παράσχει τεχνική μαρτυρία για τις συνέπειες για την υγεία των γύρω πληθυσμών μετά την τραγωδία / έκρηξη στο Μαρί, Κύπρου και έχει επίσης υπηρετήσει ως μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις εκθέσεις αρσενικού στην Κύπρο. ΄Εχει προσκληθεί από> 10 πανεπιστήμια και οργανισμούς στις Η.Π.Α. / ΕΕ για την πραγματοποίηση ομιλιών, όπως στο Πανεπιστήμιο του Harvard, στο Πανεπιστήμιο Emory, στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στο Πανεπιστήμιο του Delaware κλπ. και έχει προεδρεύσει σε 6 συμπόσια σε διεθνή συνέδρια.

Ο Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην επιχειρησιακή έρευνα και την τεχνητή νοημοσύνη. Έχει παραδώσει ομιλίες για τη φύση, τις αιτίες και τις μεθόδους αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης στο TedxUniversityOfCrete, στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καθώς και στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (πρόγραμμα Smart eD). Στο πλαίσιο της πανδημίας έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πληθώρα εκδηλώσεων στις οποίες ανέλυσε το πρόβλημα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης και των πιθανών λύσεων μέσα από την καλύτερη συνεργασία επίσημων θεσμών υγείας, δημοσιογράφων και fact-checkers. Εκτός από την ερευνητική αρθρογραφία, ο ρόλος του στην ομάδα περιλαμβάνει την τεχνική ανάπτυξη της 1ης ελληνικής εφαρμογής προειδοποίησης ψευδών ειδήσεων (Greek Hoaxes Detector), καθώς και την απόδοση στα ελληνικά του Bad News Game, ένα παιχνίδι ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου του Cambridge με σκοπό τον «εμβολιασμό» των παικτών ενάντια στην παραπληροφόρηση.

Ο Στάμος Αρχοντής είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης δραστηριοποιείται ως επικοινωνιολόγος της επιστήμης μέσω του YouTube στο οποίο διατηρεί το επιστημονικό κανάλι “The Mad Scientist”. Ως fact-checker έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορα σεμινάρια εντός και εκτός Ελλάδας παρουσιάζοντας το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων και τις λύσεις που προσφέρονται μέσα από την εφαρμογή του fact-checking. Στο πλαίσιο της δουλειάς του ως επικοινωνιολόγος της επιστήμης έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε μια σειρά εκδηλώσεων εκλαΐκευσης της επιστήμης όπως οι Ημέρες Ορθολογισμού, το Pint of Science, και το Athens Science Festival.

Ο Δρ Θανάσης Χατζηλάκος είναι Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, όπου ασχολείται με την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Προηγουμένως δίδαξε Πληροφορική και Εκπαιδευτική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Θεσσαλίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Με ζητήματα παραπληροφόρησης ασχολήθηκε στα έργα «Αντισώματα στην Παραπληροφόρηση» και CyberSafety iii.

Η Δήμητρα Λ. Μηλιώνη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στις Σπουδές Μέσων στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου και Κοσμητόρισσα της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου απέκτησε τον διδακτορικό της τίτλο μελετώντας τις επιδράσεις του διαδικτύου στη δημοκρατία και στη δημόσια σφαίρα. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις επιδράσεις των τεχνολογιών επικοινωνίας στη δημόσια σφαίρα και στην κοινωνία πολιτών (με έμφαση στις υποπρονομιούχες ομάδες), στα εναλλακτικά και συμμετοχικά μέσα, στον ακτιβισμό και τη διαμαρτυρία και πρόσφατα στην κριτική μελέτη των δεδομένων και των αλγόριθμων. Από το 2018 είναι συντονίστρια του ερευνητικού έργου H2020 RePAST (https://www.repast.eu/) που μελετά πώς οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμετωπίζουν το ταραχώδες παρελθόν τους μέσα από την ανάλυση των συγκρουσιακών λόγων.