Εργαστήριο 1
Δημοσιογραφία εν δράσει: Δεξιότητες για την καλλιέργεια της δημοσιογραφίας μέσω κινητών συσκευών
Ημερομηνία: 24 Φεβρουαρίου 2022, 16:00-18:00 (διαδικτυακά)
Φιλοξενούμενος ομιλητής: Δρ Νικόλας Διέτης, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Εκπαιδευτικός ψηφιακής δημοσιογραφίας: Χριστιάνα Βάρδα, Ερευνητική Συνεργάτιδα και Διδακτορική Φοιτήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η πανδημία έχει αναδείξει την αξία της επικοινωνίας της επιστήμης στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά για αμφιλεγόμενα θέματα που μπορεί να είναι επιρρεπή σε παραπληροφόρηση (π.χ., εμβολιασμοί COVID-19, κλιματική αλλαγή). Αυτό είναι δεν είναι πάντα εύκολο, εφόσον οι δημοσιογράφοι συχνά χρειάζεται να μεταφράζουν περίπλοκα επιστημονικά ευρήματα σε ιστορίες που να είναι κατανοητές και ενδιαφέρουσες στο ευρύτερο κοινό. Αυτό το εργαστήριο θα εξετάσει τις συχνές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι όταν γράφουν για κοινωνικo-επιστημονικά ζητήματα και θα επικεντρωθεί στο καλύτερο εργαλείο που έχει στα χέρια του ένας δημοσιογράφος: την κινητή συσκευή του. Οι δημοσιογράφοι θα διερευνήσουν πώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις κινητές συσκευές τους για να δημιουργήσουν ιστορίες για μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να μοιραστούν απευθείας με το κοινό μέσω νέων μορφών αφήγησης. Το εργαστήριο θα παρουσιάσει επίσης βέλτιστες πρακτικές για την αποτελεσματική επικοινωνία της επιστήμης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά σε επιστημονικά θέματα που προσελκύουν παραπληροφόρηση. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με ένα εργαλείο που επιτρέπει τη σύνταξη κειμένου, τον προγραμματισμό και την αλληλεπίδραση σε αναρτήσεις που έχουν τη μορφή νήματος στο Twitter.
Η ομιλία του Δρ Διέτη θα επικεντρωθεί στη χρήση τριών βασικών αρχών που χρησιμοποιούνται στην γρήγορη διασταύρωση επιστημονικών πληροφοριών: α) ταξινόμηση πηγής, β) επίπεδο επιστημονικής τεκμηρίωσης, γ) έκταση αυτοπεποίθησης & περιορισμοί συμπερασμάτων. Ο Δρ Διέτης θα αναφερθεί επίσης στην μέθοδο που χρησιμοποιεί για να μετατρέψει μια επιστημονική πληροφορία σε αφήγηση με τη μορφή νήματος στο Twitter.